Adamson-priser 2011


Den svenska Adamsonstatyetten (I)

Lina Neidestam, ”Zelda”

Lina Neidestams Zelda är en feministisk, temperamentsfull – men även lätt cynisk – kreatör i vardande. Serien om henne är vildsint tecknad, kvick, personlig, intelligent, och positivt provocerande.

Den svenska Adamsonstayetten (II)

Kim W. Andersson, ”Love Hurts” och ”Alena”

Kim W. Andersson är en lysande verbovisuell berättare. Hans romantiska skräckserier i novell- och romanformat erbjuder engagerande personporträtt och en rikedom av sinnrika story- och bildidéer.

Den internationella Adamsonstatyetten

Bill Willingham, ”Fables”/”Fabler”

Bill Willingham har sedan 2002 skrivit ett närmast osannolikt antal särpräglade och fartfyllda fantasymanus om den så kallade Fabelstaden; han arbetar med många olika artister. Fabelstaden är en ”underjordisk” värld, befolkad av sagofigurer som i hemlighet lever mitt bland människorna i New York. Det är Snövit som styr och ställer..

Heders-Adamson

Rolf Janson, ”serielegend”

Rolf Janson initierade och lanserade serietidningen Fantomen för Åhlén & Åkerlunds förlag 1950. Tio år senare startade han Williams Förlag i Bromma med Illustrerade Klassiker som slagnummer; han lät också importera och försvenska den amerikanska satirtidningen Mad. 1965 startade han Bra Böcker Förlag i Höganäs, som bland annat gav ut BBB:s lexikon, ”det gröna” och Nationalencyklopedin. Katten Janson i Rune Andréassons serie Bamse är uppkallad efter Rolf Janson.

Posted in Adamson-priset